Bel fıtığı hastalığı ve tedavisi özellikle de cerrahi tedavisi kulaktan dolma yanlış bilgiler ve etkilemeler nedeni ile hep korkulan hastalıklar grubunda yer almıştır. Bunu düzeltmek, ancak cerrahi tedaviye ihtiyaç durulan durumlardaki hastaların ameliyattan sonra hızla düzelip işlerine eski verimli şekilde döndüklerini ispatlamakla mümkün olabilir.
Açık cerrahi denilen klasik diskektomi tekniği ile hasta belden uyuşturularak cildine 1-4 cm kadar bir kesi yapılarak işleme başlanır ve ameliyat mikroskobu ile işlem tamamlanır.
Bu işlem sonrası hasta 5-6 saat kadar ayağa kalkamaz, sonrasında uyuşmuş olan bacakları hareket etmeye başlayınca tuvalet ihtiyacı için yürüyeme başlar. Hastanede iki gün tutulan hasta evine taburcu edilir ve sigortalı çalışan ya da memursa 30 gün istirahat raporu düzenlenir.
Hastalarımızın en konforlu şekilde ameliyat olup aynı gün ayağa kalkıp bir gün sonra da işine geri dönmesi hiç de inanılmaz bir durum değildir. Tabii ki bunun için her bel fıtığında uygulanamayan kapalı cerrahi işlemler vardır. Bu işlemler sadece bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) ile yapılırlar. Güncel olanları laser disk nukleoplasti ve epiduroskopi işlemleridir. Laser işlemi sadece ilk kez bel fıtığı olan ancak patlamamış (yani zarı yırtmamış) fıtıklı hastalarda uygulanabilirken epiduroskopi işlemi ise yeni veya eski bel fıtığı olup ameliyat sonrası doku yapışmalarında da uygulanabilen yöntemlerdir. Laser işleminde hastanın belinin yan kısmındaki kasın içinden bir iğne ile işleme başlanırken epiduroskopide kuyruk sokumundan girilerek kamera yardımı ile ameliyat tamamen kapalı ve kameralı şekilde gerçekleştirilir. Bu iki yöntem de çok pratiktir. Hem hasta hem de cerrah tarafından çok iyi bir uyumla yapılabilir. Ancak her hastaya uygulanamamaları dezavantaj yaratmaktadır.
Uzmana Sorun